Πολιτιστικό Ημερολόγιο | Φεβρουάριος 2021

*|MC:SUBJECT|*
View this email in your browser
Καθώς συνεχίζουμε και αυτό το διάστημα να #ΜένουμεΑσφαλείς, η διαχειριστική ομάδα του Πολιτιστικού Ημερολογίου, επιλέγει και σας προτείνει ψηφιακές πολιτιστικές επιλογές, πολιτιστικές προτάσεις που διατίθενται online, προσαρμόζοντας την προσπάθεια προαγωγής του πολιτισμού και των τεχνών στις παρούσες συνθήκες.

[πατήστε τους τίτλους του κάθε άρθρου για να μεταφερθείτε στην εκάστοτε ιστοσελίδα]
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
«Together We Look / Μαζί Βλέπουμε» ǀ 4ος κύκλος
Φεβρουάριος - Μάρτιος 2021
MOMus

Το πρόγραμμα του MOMus «Together We Look / Μαζί Βλέπουμε», που αγαπήθηκε ιδιαίτερα από το κοινό, επιστρέφει με τον τέταρτο κύκλο διαδικτυακών συναντήσεων! Οι δεκαπέντε, ανανεωμένες ως προς τη θεματολογία, τη δομή και τη στοχοθεσία τους συναντήσεις θα καλύψουν τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο, με υλικό από όλες τις Διευθύνσεις του MOMus, προτείνοντας πρωτότυπες καλλιτεχνικές διαδρομές μέχρι να συναντηθούμε ξανά στους αγαπημένους μας μουσειακούς χώρους.

Έλληνες ζωγράφοι και γλύπτες (με τη συμμετοχή και δύο διάσημων ξένων) πλαισιώνουν αυτή την έκθεση, που εκπροσωπούν τόσο την παλιότερη γενιά, όσο και τη νεότερη. Στην έκθεσή μας εκπροσωπούνται και καλλιτέχνες που δεν είναι πια μαζί μας, όπως ο Γεράσιμος Σκλάβος, ο Κώστας Κουλεντιανός, ο Γιώργος Γκολφίνος, ο Θόδωρος, ο Τάκις, ο Δημήτρης Μυταράς, ο Θωμάς Παπαδοπεράκης, ο Αντώνης Απέργης, καλλιτέχνες -ζωγράφοι και γλύπτες-, που άφησαν βαθιά το στίγμα τους στη σύγχρονη τέχνη με τη μοντέρνα γραφή τους. Έργα είτε μέσα στο πνεύμα της αφαίρεσης με τη βαθιά πνευματικότητα των μορφών τους και την πρωτοτυπία των μέσων, είτε μέσα από τις ρεαλιστικές μορφές, ανακαλύπτοντας νέες όψεις της πραγματικότητας.


Το Video Art Μηδέν συνεχίζει τις online προβολές του το Φεβρουάριο, παρουσιάζοντας 4 ενότητες βιντεοτέχνης που θα είναι ανοικτές για το κοινό όλο το μήνα, αυτή τη φορά εστιάζοντας στις συνεργασίες: οι καλλιτεχνικοί διευθυντές δύο πολύ γνωστών και αξιοσημείωτων φεστιβάλ, του Ισπανικού PROYECTOR (καλλιτεχνική διεύθυνση: Mario Gutiérrez Cru) και του Ιταλικού Over The Real (καλλιτεχνική διεύθυνση: Maurizio Marco Tozzi), προσκλήθηκαν να παρουσιάσουν τις επιλογές τους, ενώ οι Εύη Στάμου και Pietro Radin επιμελούνται μια επιλογή έργων βιντεο-ποίησης και οι Όλγα και Γιούλα Παπαδοπούλου ένα αφιέρωμα στα Βαλκάνια.
Η αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος παρουσιάζει την πρώτη ατομική έκθεση ζωγραφικής του Θωμά Μακινατζή με τίτλο "Daydreaming". Όπως λέει ο ίδιος ο καλλιτέχνης: "Μέσα από μια διαδικασία παρατήρησης και ονειροπόλησης, μεταποιώ την αρχική οπτική θέασης και, σκηνοθετώντας διαμέσου προσωπικών φίλτρων, αλλάζω την κατάληξη. Το πέρασμα από τον ψηφιακό στον ζωγραφικό κόσμο πραγματώνεται μέσω μιας συνθήκης "daydreaming", που συχνά καταλήγει στη δημιουργία υπερβατικών ζωγραφικών μικρόκοσμων με σημείο αναφοράς τον άνθρωπο."
Ψηφιακή έκθεση "Περιστεριώνες της Αιγύπτου και της Τήνου"
Φεβρουάριος 2021
Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού-Μουσείο Καλών Τεχνών Αλεξάνδρεια
 
Το Παράρτημα του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού στην Αλεξάνδρεια και το Μουσείο Καλών Τεχνών Αλεξάνδρειας ανοίγουν τις διαδικτυακές τους πύλες αποκαλύπτοντας τη λαϊκή αρχιτεκτονική των περιστεριώνων. Οι φωτογραφίες της έκθεσης αποτελούν χαρακτηριστικά δείγματα μιας ιδιαίτερης λαϊκής αρχιτεκτονικής που βρίσκονται στην ύπαιθρο της Αιγύπτου και στο νησί της Τήνου. Διαφορετικές τεχνοτροπίες για κοινή όμως χρήση. Το πουλί που συνδέθηκε με την ύπαρξη του ανθρώπου από τους αρχαίους χρόνους αλλά κυρίως εδραιώθηκε ως τις μέρες μας ως παγκόσμιο σύμβολο ειρήνης.
To Μουσείο Μπενάκη προσκαλεί όλους σε μία εικονική παρουσίαση της έκθεσης του Ali Banisadr «Ultramarinus- Πέρα από τη θάλασσα» που φιλοξενείται στο Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού. Ο ίδιος ο καλλιτέχνης μιλά για το έργο του από τον χώρο της έκθεσης, αναλύοντας το σκεπτικό της, τη σημασία των ζωγραφικών έργων που παρουσιάζει αλλά και την εξέλιξη της δουλειάς του γύρω από το χρώμα, την ιστορία, την ανθρώπινη μορφή, το τοπίο. Στο βίντεο, μέρος του οποίου παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο κοινό, θα παρουσιαστούν επίσης ανέκδοτα στιγμιότυπα από το στήσιμο της έκθεσης που πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο του 2020, λίγες μέρες πριν το lockdown.
ΜΟΥΣΙΚΗ
"Πρωτοβουλία '21" - Συναυλία της London Symphony Orchestra
4,15, 22 Φεβρουαρίου 2021
Συμφωνική Ορχήστρα Λονδίνου
 
Στο πλαίσιο της «Πρωτοβουλίας του 1821-2021» θα διοργανωθούν 21 Ελληνοβρετανικές «συναντήσεις» με στόχο να προβάλλουν την ιστορική επέτειο μέσα από ένα φάσμα δράσεων, όπως η μουσική εκδήλωση-αφιέρωμα της London Symphony Orchestra.

Την ορχήστρα διευθύνει ο Sir Simon Rattle με σολίστ τον Λεωνίδα Καβάκο. Το δε πρόγραμμα περιλαμβάνει το Κοντσέρτο για Βιολί του Άλμπαν Μπεργκ και τη Συμφωνία Νο 9 - "Η Μεγάλη Συμφωνία" του Φραντς Σούμπερτ. Η συναυλία θα ξεκινήσει με την συμφωνική απόδοση του Ελληνικού Εθνικού Ύμνου, προς τιμήν της Ελλάδας και της επετείου της Επανάστασης και του βρετανικού φιλελληνισμού.
Σειρά Συναυλιών από την Κ.Ο.Θ
14, 21, 28 Φεβρουαρίου
Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης
 
Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης (ΚΟΘ) παρουσιάζει μία σειρά διαδικτυακών συναυλιών για τον Φεβρουάριο. Η αρχή γίνεται στις 14 Φεβρουαρίου με το αφιέρωμα στον «Έλληνα συνθέτη του κόσμου», Νίκο Σκαλκώτα. Οι διαδυκτιακές συναυλίες συνεχίζονται στις 21 Φεβρουαρίου, με την παρουσίαση του «Κονσέρτο για πιάνο» του Μότσαρτ και της «Κλασσικής συμφωνίας» του Προκόφιεφ. Ακολουθεί στις 28 Φεβρουαρίου η «Συμφωνία Δωματίου» του Dmitri Shostakovich με την χορογραφία από τους Χορευτές του Βορρά. Οι συναυλίες θα μεταδοθούν στο κανάλι της ΚΟΘ στο Youtube.
«Από τη Βιέννη με αγάπη»: ο έρωτας στην όπερα
14 Φεβρουαρίου
Κέντρο Πολιτισμού Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας
 
Με αφορμή την 14η Φεβρουαρίου, το Κέντρο Πολιτισμού Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και στο πλαίσιο του αφιερώματος με τίτλο «παίΖΟΥΜΕ με τον Έρωτα» παρουσιάζει την συναυλία «Από τη Βιέννη με αγάπη» με επίκεντρο τον Έρωτα στην όπερα. Οι θεατές θα απολαύσουν την Ορχήστρα Orpheus Kammerorchester Wien, σε live streaming από τη Βιέννη. H Ορχήστρα «Ορφέας» της Βιέννης έχει και Ελληνικό χρώμα στη σύνθεσή της, καθώς ιδρύθηκε το 2011 από τον καλλιτεχνικό διευθυντή και μαέστρο της, τον Θεσσαλονικιό Κωνσταντίνο Δημηνάκη, έναν από τους πιο σημαντικούς μαέστρους της γενιάς του.
Ο επαναπατρισμός της Διασποράς Ι Ο Νέος Κόσμος Streaming
10-12 Φεβρουαρίου 2021
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
 
Με το βλέμμα στραμμένο στη σύγχρονη ελληνική δημιουργία, το Ergon Ensemble επιστρέφει στο Megaron Online με την πρώτη από μία σειρά συναυλιών που τιτλοφορούνται «Ο επαναπατρισμός της Διασποράς». Στο πρώτο αφιέρωμα («Ο Νέος Κόσμος»), που εστιάζει στις ΗΠΑ και στον Καναδά, παρουσιάζονται τρεις συνθέτες, τρεις αισθητικές και έξι έργα. Το κλιμακωτό πρόγραμμα της βραδιάς αρχίζει με δύο ντουέτα του εμβληματικού Χρήστου Χατζή, συνεχίζεται με ένα κουαρτέτο και ένα κουιντέτο του Παναγιώτη Κόκορα και ολοκληρώνεται με ένα οκτέτο και ένα νονέτο του Harry Stafylakis. Tη μουσική διεύθυνση έχει αναλάβει ο γάλλος μαέστρος Philippe Auguin [Φιλίπ Ωγκέν].
Cosmos: Οι Μουσικοί της Καμεράτα-Γιώργος Πέτρου
Μότσαρτ σε όργανα εποχής

22 Φεβρουαρίου 2021
Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
 
Οι Μουσικοί της Καμεράτα-Ορχήστρας των Φίλων της Μουσικής και ο Γιώργος Πέτρου, σε διπλό ρόλο μαέστρου και σολίστ, ερμηνεύουν δύο αριστουργήματα του Wolfgang Amadeus Mozart: την εμβληματική «Συμφωνία αρ. 40 σε σολ ελάσσονα» και το «Κοντσέρτο για φορτεπιάνο και ορχήστρα αρ. 11 σε φα μείζονα». Στη συναυλία θα χρησιμοποιηθούν όργανα εποχής αντίστοιχα με αυτά που είχε στη διάθεσή του ο σπουδαίος συνθέτης. Τα όργανα αυτά διαφέρουν πολύ από τα σύγχρονα τόσο στον τρόπο παιξίματος όσο και στο ηχόχρωμα. Το αποτέλεσμα είναι πολύ κοντά στην ηχοχρωματική παλέτα του 18ου αιώνα, δίνοντας νέα διάσταση στην αριστουργηματική μουσική του Mozart. Ο διεθνώς διακεκριμένος μαέστρος Γιώργος Πέτρου θα αναλάβει, εκτός από τη διεύθυνση της ορχήστρας, και το ρόλο σολίστ, παίζοντας σε ένα φορτεπιάνο τύπου Walter, παρόμοιο με αυτό για το οποίο ο Mozart έγραψε το κοντσέρτο του. 
70 Χρόνια Μίμης Πλέσσας-Online Streaming
5-7 Φεβρουαρίου 2021
Ηρώδειο
 
Το Ηρώδειο παρουσιάζει σε πρώτη παγκόσμια προβολή μέσω Online Streaming τη soldout Συναυλία Αφιέρωμα "Νύχτα καλοκαιριού" στον σπουδαίο μουσικοσυνθέτη Μίμη Πλέσσα για τα 70 χρόνια δημιουργίας του, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Βεάκειο Θέατρο Πειραιά τον Ιούλιο 2019 με τη συμμετοχή κορυφαίων καλλιτεχνών. Συνοδοιπόροι σε αυτό το μουσικό ταξίδι του Μίμη Πλέσσα 20 αγαπημένοι ερμηνευτές της ελληνικής μουσικής σκηνής.
Η Μάγδα Μαυρογιάννη ετοιμάζει δύο Μουσικούς Διαλόγους με την Ιστορία. Η πρώτη είναι για την επίσκεψη του Ευγένιου Ντελακρουά στον Πύργο της Γεωργίας Σάνδη στο Νοάν, έναν χώρο συνάντησης πνευματικών ανθρώπων. Για την είδηση σφαγής της Χίου, που συγκλόνισε και ενέπνευσε τον Ντελακρουά, ο οποίος ζωγράφισε την περίφημη σφαγή της Χίου και το κατόρθωμα του Κανάρη να γαντζώσει στη ναυαρχίδα το πυρπολικό του και να του βάλει φωτιά. Για ένα Μουσικό αναλόγιο ντυμένο με ηρωικά έργα του Φρεντερίκ Σοπέν.

Η δεύτερη είναι στο φιλολογικό σαλόνι της Μαντάμ Σενιέ, γνωστό κέντρο της φιλελληνικής κίνησης, όπου έγιναν οι πρώτες συναντήσεις των μελών της οργάνωσης του Ελληνόγλωσσου Ξενοδοχείου και σ΄ αυτήν οφείλεται η ιδέα και η έμπνευση αυτή.
ΘΕΑΤΡΟ/ΟΠΕΡΑ/ΧΟΡΟΣ
Ντον Τζοβάννι του Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ
από 14 Φεβρουαρίου 2021
Εθνική Λυρική Σκηνή
 
Ο Ντον Τζοβάννι, η νέα μεγάλη διεθνής συμπαραγωγή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής με την Όπερα του Γκαίτεμποργκ και τη Βασιλική Όπερα της Δανίας, ξεκινά το ταξίδι της από την Αθήνα και την GNO TV στις 14 Φεβρουαρίου. Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο διακεκριμένος σκηνοθέτης και καλλιτεχνικός διευθυντής της Βασιλικής Όπερας της Δανίας Τζων Φούλτζεϊμς. Η παραγωγή υλοποιείται με τη στήριξη της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) για την ενίσχυση της καλλιτεχνικής εξωστρέφειας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.
Η Carmen με τους Antonio Gades και Carlos Saura
5-8 Φεβρουαρίου 2021
Christmas Theater On Line 
 
Ζήστε το πάθος και την φλόγα του Φλαμένκο με την Κάρμεν, την θρυλική παράσταση των Antonio Gades και Carlos Saura που σφράγισε το φλαμένκο! Μια σπουδαία χορογραφία που παρουσιάζει την εκρηκτική δύναμη και την ένταση του συναισθήματος στο παραδοσιακό ισπανικό φλαμένκο. Το πάθος, η συγκίνηση, η αγάπη και η ελευθερία είναι συνώνυμα με την Κάρμεν. Η κορυφαία σολίστ Βανέσα Βέντο ζει και αναπνέει την Κάρμεν, δίνοντας έμφαση στα πολλά πρόσωπα αυτού του χαρακτήρα, γυναίκα, παθιασμένη και μαχητής της ελευθερίας, αλλά άστατη στον έρωτα καθώς φλερτάρει με τους άντρες, εμπνέοντας επιθυμία, αντιπαλότητα και ζήλια μεταξύ ανδρών και γυναικών.
 
Ο Ρούντολφ Νουρέγιεφ και η Λίμνη των Κύκνων. Την χόρεψε όσο κανείς άλλος. Την αγάπησε και ήταν πάντα στο ρεπερτόριό του ακόμα και όταν ήταν 50 ετών αλλά συνέχιζε να χορεύει. Χορογραφεί και παρουσιάζει την Λίμνη των Κύκνων που έκανε πρεμιέρα το 1984 και αποτέλεσε το παγκόσμιο γεγονός για τους λάτρεις του μπαλέτου. Η παράσταση επανήλθε στο ρεπερτόριο του μπαλέτου το 2016 και από τότε έμεινε για να θυμίζει τις μεγάλες στιγμές ενός θρύλου, στο ιστορικό του πέρασμα και από την Όπερα ντε Παρί στην οποία παρέμεινε διευθυντής του μπαλέτου για 6 χρόνια, μέχρι το 1989. Η Λίμνη των κύκνων, το αριστούργημα του Τσαϊκόφσκι, είναι πιθανότατα το πιο αγαπημένο μπαλέτο όλων των εποχών.
Online Streaming "Ζιζέλ" από το Εθνικό Μπαλέτο της Αγγλίας
19-22 Φεβρουαρίου 2021
Christmas Theater On line
 
Το αριστούργημα χορού του 21ο αιώνα, η παράσταση Ζιζέλ του Άκραμ Καν, έρχεται τον Φεβρουάριο από το Christmas Theater On Line. Η νέα αυτή εκδοχή για το σπουδαιότερο ίσως ρομαντικό μπαλέτο, αποτελεί μια σπουδαία ευκαιρία να ξαναζήσουμε την συγκινητική ιστορία αγάπης, προδοσίας και λύτρωσης, στην σύγχρονη εποχή. Η παρτιτούρα (Ο Παρατηρητής) του Βιντζένζο Λαμάνια αποτελεί μια σύγχρονη διασκευή της πρωτότυπης μουσικής του Αντόλφ Αντάμ και ακούγεται μεγαλειώδης από την Φιλαρμονική Ορχήστρα του Εθνικού Μπαλέτου της Αγγλίας. Τα σκηνικά και τα κοστούμια από τον βραβευμένο με Όσκαρ σχεδιαστή Τιμ Γιπ και ο ατμοσφαιρικός φωτισμός από τον Μαρκ Χέντερσον δημιουργούν έναν κόσμο φαντασίας στον οποίο ζουν τα πιο όμορφα πλάσματα στον κόσμο.
Ένα μπαλέτο με άρωμα Ελλάδας, από το διάσημο θέατρο Μαριίνσκι. Το μπαλέτο «Ο Κουρσάρος» είναι εμπνευσμένο από το ομώνυμο ποίημα του Λόρδου Βύρωνα που παρουσιάζει τις περιπέτειες ενός σπουδαίου Πειρατή, που ζούσε στην Κορώνη την περίοδο της Τουρκοκρατίας και ήταν ο φόβος και ο τρόμος του Πασά. Ο Κουρσάρος έγινε μπαλέτο στα μέσα του 19 ου αιώνα και μετά από πολλές διασκευές, έμεινε στην ιστορία ως ένα από τα σπουδαιότερα έργα για μπαλέτο, και ανήκει στο ρεπερτόριο των πιο σημαντικών θεάτρων στον κόσμο.
 
Στους ήρωες των μεγάλων μύθων και αφηγήσεων εστιάζει η φετινή σειρά δραματοποιημένων αναλογίων του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, υπό την σκηνοθετική επιμέλεια του Έκτορα Λυγίζου, εξερευνώντας την εξέλιξη του ηρωικού προτύπου από την αρχαιότητα έως σήμερα.
ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ
Μένουμε ασφαλείς και... χρωματίζουμε τις αρχαιότητες του μουσείου
Φεβρουάριος
Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης
 
Με μια σελίδα αντιστρές ζωγραφικής που εμπνέεται από την προϊστορική συλλογή του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης εγκαινιάζεται η καινούργια ψηφιακή δράση "Χρωματίζω την αρχαιότητα". Κατέβασε την εικόνα ζωγραφικής, για να δημιουργήσεις ένα πολύχρωμο έργο με τον δικό σου τρόπο. Μπορείς να εκτυπώσεις τη σελίδα και να τη χρωματίσεις με μαρκαδόρους, ξυλομπογιές ή ότι άλλο θέλεις. Αν πάλι προτιμάς την ψηφιακή τεχνολογία, μπορείς να ανοίξεις το αρχείο με ένα πρόγραμμα ζωγραφικής και να χρωματίσεις τη σελίδα με τα ειδικά εργαλεία του προγράμματος. Χρησιμοποίησε τη φαντασία σου, συνδυάζοντας τα χρώματα που σου αρέσουν, για να φτιάξεις μία ιδιαίτερη, δική σου, χρωματική σύνθεση!
 Γράφω, παίζω και δημιουργώ | Για παιδιά 8-12 ετών
7, 14, 21, 28 Φεβρουαρίου 2021
Ίδρυμα Θεοχαράκη
 
Ένα συναρπαστικό ταξίδι στη φαντασία, την έμπνευση, τη δημιουργικότητα, τη γραφή, το παιχνίδι και τον αυτοσχεδιασμό. Το σεμινάριο είναι βασισμένο στις αρχές της δημιουργικής γραφής, μέσα από θεατρικές πρακτικές και παιχνίδι με σκοπό να βοηθήσει τα παιδιά να ξεδιπλώσουν τα ταλέντα και τις ικανότητές τους. Στη συνέχεια, οι ιστορίες εικονογραφούνται από τα ίδια τα παιδιά και παίρνουν τη μορφή μίνι βιβλίου! Κι αυτό είναι μόνο η αρχή για μια μελλοντική υποψηφιότητα στο χώρο της Τέχνης και της Λογοτεχνίας. Ιδανικό για παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες (ΔΕΠΥ, Δυσλεξία). Με την δημιουργική ομάδα Σπίθες.
Κόμικ: Ήρωες παντός καιρού
13 Φεβρουαρίου 2021
Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
 
Ηρακλής, Αχιλλέας, Ρομπέν των Δασών, Άλμπερτ Αϊνστάιν, Νέλσον Μαντέλα, Μητέρα Τερέζα, Χάρι Πότερ, Σούπερμαν, Γιάννης Αντετοκούμπο. Μυθικά, επικά, ιστορικά, λογοτεχνικά πρόσωπα, πρόσωπα της πολιτικής, της επιστήμης και του αθλητισμού λατρεύονται και γίνονται πρότυπα και πηγή έμπνευσης για τους ανθρώπους. Σε αυτό το δημιουργικό εργαστήριο, μέσα από σύντομες παρουσιάσεις-συζητήσεις, τα παιδιά θα δουν τα χαρακτηριστικά των ηρωικών προτύπων και θα σχεδιάσουν, με τη δική τους φαντασία, μυθικούς, ιστορικούς, λογοτεχνικούς ή και καθημερινούς ήρωες ακολουθώντας τις τεχνικές που υπάρχουν στα κόμικς.
Το μουσείο έχει (τη δική σου) ιστορία!
Φεβρουάριος 2021
Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης
 
Με την ψηφιακή δράση δημιουργικής γραφής «Το μουσείο έχει (τη δική σου) ιστορία!» το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης προσκαλεί τους διαδικτυακούς επισκέπτες κάθε ηλικίας να γράψουν μια μικρή ιστορία με έμπνευση αρχαιότητες των συλλογών του. Κάθε ιστορία δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τις 500 λέξεις και θα πρέπει να συνδέεται με ένα ή περισσότερα από τα 37 επιλεγμένα αρχαία αντικείμενα της μόνιμης έκθεσης του μουσείου. Οι ιστορίες που θα γράψουν οι επισκέπτες μπορεί να είναι οποιασδήποτε μορφής (διήγημα, παραμύθι, κόμικ, επιστολή, κ.ά.) και ύφους (περιπέτεια, μυστηρίου, επιστημονικής φαντασίας κ.ά.). Οι ιστορίες θα αναρτηθούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του μουσείου και στην ιστοσελίδα του.
ΒΙΒΛΙΟ
Συμπόσιο και συμποσιακό τελετουργικό στην αρχαία Αθήνα


Μιχάλης Τιβέριος
Εκδόσεις Κτήμα Γεροβασιλείου
 
Ένα νέο βιβλίο, το «Συμπόσιο και συμποσιακό τελετουργικό στην αρχαία Αθήνα» έρχεται να προστεθεί στις εκδόσεις του Κτήματος Γεροβασιλείου, με συγγραφέα τον ακαδημαϊκό και ομότιμο καθηγητή Κλασικής Αρχαιολογίας του Α.Π.Θ. Μιχάλη Τιβέριο. Το βιβλίο ασχολείται με το αρχαίο συμπόσιο, έναν από τους σημαντικότερους κοινωνικούς θεσμούς του αρχαίου ελληνικού κόσμου. Τα κείμενα συνοδεύονται από πλούσιο εποπτικό υλικό, κερδίζοντας έτσι την αμεσότητα με τον αναγνώστη. 
 
 
 Ανδρέας Βενιανάκης
Εκδόσεις Επίκεντρο

Κα­τά τη δι­άρ­κεια του Με­σο­πο­λέ­μου κα­τέ­φθα­σαν στην Ελ­λά­δα από τη Γερ­μα­νία, Έλ­λη­νες που είχαν στρα­το­λο­γη­θεί από τις γερ­μα­νι­κές μυ­στι­κές υπη­ρε­σί­ες. Έλ­λη­νες που είχαν θα­μπω­θεί από τη Γερ­μα­νία της δε­κα­ε­τί­ας του 1930 και ήταν έτοι­μοι να προ­σφέ­ρουν γη και ύδωρ στη Νέα Τά­ξη Πραγ­μά­των που είχε ξη­με­ρώ­σει στη νέα τους πα­τρί­δα. Οι άν­θρω­ποι αυτοί μα­ζί με αυτούς που ήδη είχαν στρα­το­λο­γη­θεί στην Ελ­λά­δα, απο­τέ­λε­σαν τη μα­γιά από την οποία ζυ­μώ­θη­καν όσοι επάν­δρω­σαν τις υπη­ρε­σί­ες της Abwehr, της SD και της GFP κα­τά τη δι­άρ­κεια της γερ­μα­νι­κής Κα­το­χής. Η έρευ­να αυτή ακο­λου­θεί τα αχνά ίχνη τους από την επο­χή του Με­σο­πο­λέ­μου έως τις πλη­γές που άφη­σαν στον εθνι­κό κορ­μό κα­τά τη δι­άρ­κεια της γερ­μα­νι­κής Κα­το­χής
visit our website
Our Facebook
Website
Copyright 2015 | All Rights Reserved

Contact Us:
Τ 2310 551 754
E pr@peebe.gr


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.
 

‘Εκθεση & Βραβεία MATAROA | Εικαστικές Τέχνες

Η Πολιτιστική Εταιρεία και η 7η Art Thessaloniki – International Contemporary Art Fair, με στόχο την καλλιτεχνική προώθηση νέων δημιουργών και την ανάδειξή τους στο καλλιτεχνικό δυναμικό της χώρας, διοργανώνουν την τρίτη θεματική έκθεση και αντίστοιχο βραβείο νέων καλλιτεχνών με τίτλο ‘MATAROA’.

Παρουσίαση του λευκώματος «Αιώνια Θεσσαλονίκη»

Η Πολιτιστική Εταιρεία Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος και ο Εκδοτικός Οίκος University Studio Press σας προσκαλούν στην εκδήλωση του φωτογραφικού λευκώματος με τίτλο Αιώνια Θεσσαλονίκη / Eternal Thessaloniki.

“Το σκοτεινό νήμα της βίας”

Ένα βίντεο-ντοκουμέντο που προβλήθηκε στο πλαίσιο της εκδήλωσης “Το σκοτεινό νήμα της βίας”, μια διοργάνωση της Πολιτιστικής Εταιρείας.