Πολιτιστικό Ημερολόγιο | Αύγουστος 2021

*|MC:SUBJECT|*
View this email in your browser
Η διαχειριστική ομάδα του Ημερολογίου της Πολιτιστικής Εταιρείας Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος επιλέγει μεταξύ πολιτιστικών δρώμενων, εικαστικών εκθέσεων, θεατρικών και μουσικών εκδηλώσεων και νέων εκδόσεων, και προτείνει:

[πατήστε τους τίτλους του κάθε άρθρου για να μεταφερθείτε στην εκάστοτε ιστοσελίδα]
ΦΕΣΤΙΒΑΛ / ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός 2021
15 Ιουλ 2021 - 15 Σεπτ 2021
Διάφοροι Χώροι
 
Ο θεσμός του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού "Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός" καλεί για δεύτερη χρονιά το κοινό σε μία γιορτή της Τέχνης, σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Οι φετινές 140 εκδηλώσεις και δρώμενα ξεδιπλώνουν για δύο μήνες, από τις 15 Ιουλίου έως τις 15 Σεπτεμβρίου 2021, έναν πολύχρωμο ιστό σε ναούς, κάστρα, μνημεία, ιερά νησιά, αρχαίες πόλεις, γεφύρια και μουσεία.
2ο Φεστιβάλ Καλοκαιριού 
6 Ιουνίου - 6 Σεπτεμβρίου 2021
Δήμος Θεσσαλονίκης - Διάφοροι Χώροι

Μουσική, θέατρο, αφιερώματα και εκδηλώσεις που καλύπτουν όλες τις προτιμήσεις συνθέτουν το πρόγραμμα του 2ου Φεστιβάλ Καλοκαιριού, με το οποίο γίνεται η επανεκκίνηση του πολιτισμού στον Δήμο Θεσσαλονίκης. Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ, που αρχίζει στις 9 Ιουνίου και ολοκληρώνεται στις 6 Σεπτεμβρίου.
Στο 2ο Φεστιβάλ Καλοκαιριού του Δήμου Θεσσαλονίκης παρουσιάζονται 28 παραγωγές με τη συμμετοχή τριακοσίων και πλέον καλλιτεχνών επί σκηνής.
Σινεμά με Θέα
23 Αυγ - 15 Σεπτ 2021
Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

Μαγικές βραδιές με υπέροχες ταινίες απολαμβάνουμε και φέτος, στο πιο αγαπημένο θερινό σινεμά της Θεσσαλονίκης, το Σινεμά με Θέα! Ζούμε όλοι μαζί κινηματογραφικές αποδράσεις, που φέτος τις έχουμε ανάγκη περισσότερο από ποτέ.Το καλύτερο θερινό σινεμά στήνεται για έβδομη συνεχή χρονιά από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης στο πιο όμορφο σημείο της πόλης, την οροφή του κτιρίου Μ2 του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, με υπέροχη θέα στον Θερμαϊκό κόλπο.

7ο Φεστιβάλ Δάσους
15 Ιουν - 29 Σεπτ 2021
Διάφοροι χώροι
 
Η εξαιρετική στιγμή της έναρξης του Φεστιβάλ Δάσους, που πραγματοποιείται για έβδομη χρονιά, έφτασε. Οι καλλιτέχνες θα «συναντηθούν» και πάλι με τους θεατές και όλοι μαζί – τηρώντας τα απαραίτητα μέτρα προστασίας - ετοιμαζόμαστε να χαρούμε ένα πολιτιστικό καλοκαίρι γεμάτο παλμό και συγκίνηση. Ραντεβού στο Θέατρο Δάσους και στο Θέατρο Γης με ένα πρόγραμμα εκδηλώσεων που θα μας «ταξιδέψει» και φέτος, προσφέροντάς μοναδικές θεατρικές και μουσικές βραδιές.
Sani Festival
10 Ιουλ - 21 Αυγ 2021
Sani Resort
 
Tο Sani Festival επιστρέφει θεαματικά μετά από μια περίοδο παύσης, να μας θυμίσει τη δύναμη της μουσικής, τη σημασία της επανεκκίνησης, την αξία της συνάντησης.
Αυτό το καλοκαίρι, ο Λόφος της Σάνης, στο μαγευτικό Sani Resort στη Χαλκιδική, θα φωτιστεί ξανά, θα γίνει και πάλι το σκηνικό των θερινών μας μουσικών συναντήσεων, το σημείο όπου η θάλασσα, ο ουρανός και το πράσινο συνυπάρχουν αρμονικά. Και τα στοιχεία αυτά δημιουργούν όλες εκείνες οι προϋποθέσεις που είναι ικανές να δώσουν δύναμη στο άκουσμα της τέχνης και να δημιουργήσουν εμπειρίες «μυσταγωγίας», να συνθέσουν ξανά την μαγεία του Sani Festival που έχει αφήσει το στίγμα του στον πολιτιστικό χάρτη της χώρας.
ΒΙΒΛΙΟ
ΠΡΟΣΟΧΗ: εποχιακή διέλευση βατράχων
Σκαμπαρδώνης  Γιώργος
Εκδόσεις Πατάκη

Μεταξύ φαντασίας-μύθου και γεγονότος μετακινούνται οι φράσεις, βάτραχοι που φεύγουν ομαδικά απ΄ την ξεραμένη λίμνη και πηγαίνουν και γεννάνε νοήματα και μυστικά σε κρυφούς λασπόλακκους ή σε χαμηλά ποτάμια: νέες λέξεις-γυρίνους με πυρακτωμένες ουρές και διαδρομές που φωσφορίζουν. Στην ανυφαντική της διήγησης αυτοί οι γυρίνοι, όταν μεγαλώσουν, γίνονται άλλοτε πρίγκιπες κι άλλοτε νεροκότσυφες.
Ο Καιρός του Χρόνου
Χρίστος Ζαφείρης
Εκδόσεις Επίκεντρο
 
“Τα πιο πολλά κείμενα του βιβλίου γράφτηκαν στη διάρκεια της δίχρονης καραντίνας ως αντικαταθλιπτική ενασχόληση του νου και των χεριών κατά της μάστιγας του κορονοϊού. Τα έγραφα και τα έστελνα με το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο σε φίλους ως χαιρετίσματα και σήματα ζωής. Έτσι βγήκαν από τα πακτωμένα πηγάδια της ψυχής μνήμες, εμπειρίες και βιώματα από τα παιδικά χρόνια στο χωριό, το σχολείο, τον στρατό, το πανεπιστήμιο, τη δικτατορία, τη δημοσιογραφία, τη συγγραφή, τις περιπέτειες της ζωής.
 
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
Έκθεση "Ιβάν Κλιούν
Υπερβατικά τοπία. Ιπτάμενα γλυπτά. Φωτεινές σφαίρες."

2 Ιουl - 19 Σεπτ 2021
MOMus-Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης-Συλλογή Κωστάκη

Υπερβατικά τοπία, ιπτάμενα γλυπτά, φωτεινές σφαίρες, σχήματα, φόρμες, σχέδια, μελέτες χρωμάτων με αποκορύφωμα ένα εκτυφλωτικό κόκκινο φως, αλλά και παραστατικές και ταυτόχρονα συμβολικές μορφές, συνθέτουν τη μεγάλη, πρώτη διεθνή έκθεση με αντικείμενο το έργο και τη ζωή του Ιβάν Κλιούν (Ιβάν Βασίλιεβιτς Κλιούν, γεννημένος Κλιουνκόφ, Μπολσίε Γκόρκι, 1873 - Μόσχα, 1943).

Ο Ιβάν Κλιούν εκπροσωπείται στη συλλογή Κωστάκη με 383 έργα τέχνης (πίνακες και σχέδια) και ένα μοναδικό αρχειακό υλικό (γράμματα, χειρόγραφα, λιθογραφικές εκτυπώσεις, διδακτικό υλικό κ.λπ.). Η έκθεση πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Heritage Art Foundation στη Μόσχα, του Συλλόγου Υποστηρικτών του Μουσείου και του The Malevich Society, καταγράφει την καλλιτεχνική ζωή αυτού του σημαντικού Ρώσου ζωγράφου, γλύπτη, συγγραφέα και δασκάλου.
Έκθεση "Για μια φλόγα που καίει. Αρχαιότητες και Μνήμη, Θεσσαλονίκη - Μακεδονία [1821-2021]"
15 Ιουλ 2021 - 17 Ιουλ 2022
Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης
 
Η περιοδική έκθεση, που θα διαρκέσει ένα έτος, αποτελεί τη συμμετοχή του μουσείου στον εορτασμό για τα 200 χρόνια από τον σημαντικότερο σταθμό της νεότερης ελληνικής ιστορίας, το ξέσπασμα του αγώνα για την εθνική ανεξαρτησία. Αρχαιότητες, έργα συλλεκτών, κειμήλια και αρχειακό υλικό, παρουσιάζονται μαζί με κειμενικές πηγές, οπτικό και ηχητικό υλικό, σε μια εκθεσιακή αφήγηση που εντάσσει τα χρόνια της επανάστασης, αλλά και τα χρόνια πριν και μετά από αυτήν, στη συνολική ιστορική διαδρομή της Θεσσαλονίκης. 
INSPIRE PROJECT 2021 | DOMΑ: Από το σπήλαιο του Πλάτωνα στη σύγχρονη «πραγματικότητα»
13 Ιουλ 2021 - 5 Σεπτ 2021
MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών
 
Μια σύγχρονη πραγμάτευση της πλατωνικής αλληγορίας του σπηλαίου μέσω του δημιουργικού συγκερασμού διαφορετικών καλλιτεχνικών ιδιωμάτων αποτελεί η έκθεση «DOMΑ: Από το σπήλαιο του Πλάτωνα στη σύγχρονη “πραγματικότητα”», η οποία παρουσιάζεται στο MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών στην Αποθήκη Β1 στο λιμάνι Θεσσαλονίκης από τις 13 Ιουλίου έως τις 05 Σεπτεμβρίου 2021 στο πλαίσιο της φετινής έκδοσης του INSPIRE PROJECT.
Εικαστική έκθεση "WAAG. We Are All Greeks! Είμαστε Όλοι Έλληνες!
15 Μαΐ 2021 - 29 Αυγ 2021
Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού
 
Εικαστική έκθεση "WAAG. We Are All Greeks! Είμαστε Όλοι Έλληνες!" σε επιμέλεια του Francesco Piazza, βασισμένη σε μια ιδέα των Βασίλη Καραμπάτσα και Francesco Piazza. Η σύγχρονη κοινωνία, κληρονόμος ενός ένδοξου παρελθόντος, στην έκθεση σύγχρονης τέχνης αφιερωμένη στα διακόσια χρόνια του Αγώνα για την Ελληνική Ανεξαρτησία στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης.
Έκθεση Σύγχρονης Τέχνης "Μεταβάσεις"
23 Ιουν - 17 Αυγ 2021
Λαογραφικό, Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας - Θράκης
 
Το Balkan Art Festival (BAF Contemporary) είναι ένας νέος καλλιτεχνικός θεσμός, που δημιουργήθηκε το 2019, με όραμα τη χαρτογράφηση της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας των Βαλκανίων. Στόχος του διεθνούς φεστιβάλ είναι να δημιουργήσει ένα δίκτυο καλλιτεχνών και φορέων προωθώντας τον δημιουργικό διάλογο και την εξωστρέφεια, καθώς και να συγκροτήσει ένα αρχείο καλλιτεχνών, καταγράφοντας τις αναδυόμενες εξελίξεις της σύγχρονης τέχνης στα Βαλκάνια. Το κύριο γεγονός του φεστιβάλ είναι η ετήσια έκθεση, που πραγματοποιείται σε διαφορετικές πόλεις των Βαλκανίων. Το 2021, η έκθεση «Μεταβάσεις»  παρουσιάζεται στο Λαογραφικό & Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας-Θράκης (Θεσσαλονίκη) και στο MuzeulSatuluiBănătean (Τιμισοάρα).
ΘΕΑΤΡΟ
"Ιφιγένεια η εν Ταύροις" του Ευριπίδη
29 Αυγούστου 2021 - 31 Αυγούστου 2021
Θέατρο Δάσους
 
Τι σημαίνει να είσαι εξόριστος και ξένος; Πώς ξεφεύγει ο άνθρωπος από το παρελθόν και τη μοίρα του; Μέσα στα συντρίμμια του Πελοποννησιακού Πολέμου, σε μια περίοδο κρίσης –που θυμίζει, με έναν τρόπο, τη σημερινή–, ο Ευριπίδης γράφει την Ιφιγένεια εν Ταύροις, εξυμνώντας το μεγαλείο της αδερφικής αγάπης και τις μεγάλες αξίες που βλέπει να χάνονται.
 
Η αιώνια πάλη, η δύναμη και η αδυναμία, το δίκαιο και το άδικο αντιπαραβάλλονται στην Αντιγόνη που θα δούμε τον Αύγουστο στη Θεσσαλονίκη. Με επικεφαλής τον Θανάση Παπαγεωργίου , έναν από τους κορυφαίους Έλληνες ηθοποιούς, στο ρόλο του Κρέοντα και την Χριστίνα Χειλά Φαμέλη, μια από τις σημαντικότερες εκπροσώπους της νεότερης γενιάς, στο ρόλο της Αντιγόνης, η παράσταση επαναλαμβάνεται για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων σε περιοδεία το καλοκαίρι του 2021.
Η ιστορία που έπλασε ο Ευγένιος Ο Νηλ διαδραματίζεται σε μια εξοχική κατοικία στο Κονέκτικατ της Νέας Υόρκης, τον Αύγουστο του 1912 και το παρέδωσε στο κοινό το 1941, ξεδιπλώνοντας την ιστορία της Ιρλανδικής οικογένειας Τάϊρον.
Το έργο είναι μία παραγωγή του ΚΘΒΕ, σε σκηνοθεσία Θανάση Σαράντου με τη συμμετοχή μίας εξαιρετικής ομάδας ηθοποιών στην ερμηνεία των χαρακτήρων.
 
Facebook
Website
Copyright © 2021 Cultural Society All rights reserved.

info@peebe.gr

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

‘Εκθεση & Βραβεία MATAROA | Εικαστικές Τέχνες

Η Πολιτιστική Εταιρεία και η 7η Art Thessaloniki – International Contemporary Art Fair, με στόχο την καλλιτεχνική προώθηση νέων δημιουργών και την ανάδειξή τους στο καλλιτεχνικό δυναμικό της χώρας, διοργανώνουν την τρίτη θεματική έκθεση και αντίστοιχο βραβείο νέων καλλιτεχνών με τίτλο ‘MATAROA’.

Παρουσίαση του λευκώματος «Αιώνια Θεσσαλονίκη»

Η Πολιτιστική Εταιρεία Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος και ο Εκδοτικός Οίκος University Studio Press σας προσκαλούν στην εκδήλωση του φωτογραφικού λευκώματος με τίτλο Αιώνια Θεσσαλονίκη / Eternal Thessaloniki.

“Το σκοτεινό νήμα της βίας”

Ένα βίντεο-ντοκουμέντο που προβλήθηκε στο πλαίσιο της εκδήλωσης “Το σκοτεινό νήμα της βίας”, μια διοργάνωση της Πολιτιστικής Εταιρείας.