Πολιτιστικό Ημερολόγιο | Αύγουστος 2020

*|MC:SUBJECT|*
View this email in your browser
Maria Filopoulou, Underwater swimmers, ancient pool I, 2013-2014. Oil on canvas, 135 x 200cm.
Η διαχειριστική ομάδα του Ημερολογίου της Πολιτιστικής Εταιρείας Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος επιλέγει μεταξύ πολιτιστικών δρώμενων, εικαστικών εκθέσεων, θεατρικών και μουσικών εκδηλώσεων και νέων εκδόσεων, και προτείνει:
ΦΕΣΤΙΒΑΛ
Φεστιβάλ Καλοκαιριού 
15 Ιουλ 2020 - 5 Σεπτ 2020
Διάφοροι χώροι
 
Η Διεύθυνση Πολιτισμού – Τουρισμού διοργανώνει από τις 15 Ιουλίου έως τις 5 Σεπτεμβρίου το Φεστιβάλ Καλοκαιριού 2020 που απαρτίζεται από μια σειρά εκδηλώσεων συναυλιών, παραστάσεων θεάτρου και χορού που καλύπτουν και ικανοποιούν ένα μεγάλο φάσμα ηλικιών και προτιμήσεων. Με κεντρικό χώρο εκδηλώσεων το Θέατρο Κήπου, ιδανικό και σταθερό κάθε καλοκαίρι σημείο συνάντησης για το κοινό της πόλης, το φεστιβάλ ανοίγει επίσης τις εκδηλώσεις του στη Νέα Παραλία, Κήπος των Γλυπτών και την Πλατεία του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης.
Πικ Νικ Urban Festival
28 Αυγούστου έως 30 Αυγούστου 2020
Ρωμαϊκή Αγορά Θεσσαλονίκης

Για τρεις μέρες, το εμβληματικό αρχαιολογικό σημείο της πόλης θα γίνει ο προορισμός όλων των κατοίκων και των επισκεπτών της.

Συναυλίες κάτω από το Αυγουστιάτικο φεγγάρι, ταινίες επιλεγμένες για το πιο πρωτότυπο θερινό σινεμά της πόλης αλλά και ταινίες μικρού μήκους από σημαντικά κινηματογραφικά φεστιβάλ. Ίσως η πιο όμορφη ανάμνηση του καλοκαιριού για όλους, η οποία κρατάει μέσα μας την καλοκαιρινή διάθεση.
2ο Φεστιβάλ Tango Party
28 & 29 Αυγ 2020
Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης / Άγαλμα Μεγάλου Αλεξάνδρου
 
Το Thessaloniki Tango Party είναι ένα ανοιχτό φεστιβάλ που μπορεί να σας χαρίσει νέες χορευτικές -και όχι μόνο- εμπειρίες σε ένα ταξίδι tango που δεν πρέπει να χάσει κανείς. Δύο καλοκαιρινές Milongas,  τέσσερις ώρες ομαδικών σεμιναρίων, σε δύο από τις ωραιότερες τοποθεσίες της Θεσσαλονίκης.
 
Στην δεύτερη χρονιά του το Φεστιβάλ Tango θα στηρίξει τον Σύλλογο «Συζωή», ο οποίος μεριμνά για άτομα που μαζί με τύφλωση έχουν και πρόσθετες αναπηρίες.
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Αυγουστιάτικη Πανσέληνος 2020
3 Αυγ 2020
Διάφοροι χώροι
 
Τη νύχτα της Δευτέρας 3 Αυγούστου 2020, με το ολόγιομο φεγγάρι του Αυγούστου, 77 αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία σε όλη τη χώρα θα υποδεχθούν το κοινό, με εκδηλώσεις σε 37 από αυτά, ενώ ακόμη 40 θα παραμείνουν ανοιχτά για το κοινό. 

Στην πόλη της Θεσσαλονίκης, στο Αρχαιολογικό Μουσείο θα πραγματοποιηθούν ξεναγήσεις στις υπαίθριες εκθέσεις του μουσείου και θα παραμείνει ανοιχτό  έως τις 23:00. Στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού θα δοθεί συναυλία ντουέτου με έγχορδα από τις 21:00 έως τις 23:00, ενώ το μουσείο θα παραμείνει ανοιχτό έως τις 12:00 τα μεσάνυχτα.
ΣΙΝΕΜΑ ΜΕ ΘΕΑ
13 Ιουλ 2020 - 15 Σεπτ 2020
Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

 
Το αγαπημένο μας θερινό σινεμά επιστρέφει!
 
Για έκτη συνεχή χρονιά στήνεται από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης ένα θερινό σινεμά στο πιο όμορφο σημείο της πόλης, την οροφή του κτιρίου Μ2 του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, με υπέροχη θέα στον Θερμαϊκό κόλπο.
ΒΙΒΛΙΟ
I REMEMBER ΘΥΜΑΜΑΙ
Λέων Α. Ναρ
Εκδόσεις IANOS
 
Επιζώντες του Ολοκαυτώματος τραγουδούν σεφαραδίτικα τραγούδια, σπάνια ηχητικά ντοκουμέντα που ακούστηκαν για τελευταία φορά σε μέρες σκοτεινές, σε κλειστά σπίτια, σημαδεύοντας τη στερνή στιγμή του αποχωρισμού από την αγαπημένη τους Θεσσαλονίκη, τη στιγμή της εξορίας και του θανάτου.
Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΩΣ ΑΙΝΙΓΜΑ
Ηρακλής Παπαϊωάννου
Εκδόσεις University Studio Press

Στην παρούσα έκδοση ανθολογούνται κείμενα του συγγραφέα που αφορούν τη σύγχρονη ελληνική φωτογραφία ιδωμένη ως τέχνη και ως μέσον που επηρεάζει βαθιά τη συλλογική συνείδηση. Μέσω της ανάδειξης των κειμένων αυτών παρουσιάζονται οι διαφορετικές γενιές και τεχνοτροπικές προσεγγίσεις των τελευταίων τριάντα ετών.
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
«Finotti: Fine Notte. Το τέλος της νύχτας»
Έως 30 Αυγ 2020
Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ

Ένας από τους μεγαλύτερους γλύπτες εν ζωή, ο Novello Finotti, έρχεται στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ. Η έκθεση θα παρουσιάζει ένα αντιπροσωπευτικό σύνολο έργων του (π. 70 έργα), τα περισσότερα σε μάρμαρο και μεγάλων διαστάσεων (10 από αυτά ξεπερνούν τα 2,50 μέτρα). Στο Τελλόγλειο τονίζεται, εκτός των άλλων, η σημασία της δεξιοτεχνικής τεχνικής του στο μάρμαρο, που σχετίζεται με τη μαθητεία του σε Ιταλούς παραδοσιακούς μαρμαρογλύπτες, ιδιαίτερα στην κατεργασία του μάρμαρου της Καράρα, αλλά και με την επίδραση της ελληνικής αρχαιότητας στο έργο του.
Νίκος Σαχίνης και Όμηρος Γεωργιάδης  
Έως 22 Αυγ 2020 
Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ

 
Στον δεύτερο όροφο του Τελλογλείου Ιδρύματος Τεχνών Α.Π.Θ. παρουσιάζονται έργα του Νίκου Σαχίνη και του Όμηρου Γεωργιάδη από τις Συλλογές του Ιδρύματος.
Inspire Project 2020 "Αρχεία Ονείρου
22 Ιουλ 2020 - 22 Οκτ 2020
MOMus - Πειραματικό Κέντρο Τεχνών
 
Έκθεση με έργα της Μαίρης Ζυγούρη και των εικαστικών που συμμετείχαν στο ομότιτλο εργαστήριο. Στην έκθεση εκτίθενται έργα της εικαστικού από την καλλιτεχνική παραγωγή των τελευταίων χρόνων από το 2014 μέχρι σήμερα, άμεσα συνδεδεμένα με το περιεχόμενο και τις πρακτικές του εργαστηρίου «Αρχεία Ονείρου», η οποία φέτος ήταν η προσκεκλημένη καλλιτέχνις. Επίσης παρουσιάζονται τα έργα και των νέων καλλιτεχνών -τελειοφοίτων Σχολών Καλών Τεχνών ή αποφοίτων λίγων ετών, που συμμετείχαν στο εργαστήριο.
«Από τον Νότο στον Βορρά: αποικίες των Κυκλάδων στο βόρειο Αιγαίο»
Έως 31 Αυγ 2020 
Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης 
 
Η περιοδική έκθεση «Από τον Νότο στον Βορρά: αποικίες των Κυκλάδων στο βόρειο Αιγαίο» αποπειράται να αφηγηθεί μία από τις πολλές σελίδες που συνθέτουν τη συναρπαστική ιστορία του Ελληνικού Αποικισμού. Μια ιστορία που διαπερνά πολυάριθμες πτυχές του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού: το εμπόριο και την οικονομία, τις πολιτικές μεταβολές και τους κοινωνικούς μετασχηματισμούς, τις λατρείες και τα ταφικά έθιμα, αλλά και τους μύθους που πλάστηκαν γύρω από την ιδέα της θαλασσινής περιπέτειας και της αναζήτησης του ιδανικού τόπου από ηρωικούς ανθρώπους που δεν φοβήθηκαν να αναμετρηθούν με το αδύνατο και να το νικήσουν.
«Αχαρτογράφητοι τόποι - Uncharted places»
30 Ιουλ 2020 - 30 Σεπ 2020
Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης
 
Εικαστική έκθεση φοιτητών του Εργαστηρίου Γλυπτικής του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του ΑΠΘ. Πηγή έμπνευσης για τις δημιουργίες των φοιτητών αποτελεί η περιοδική έκθεση του ΑΜΘ «Από τον Νότο στον Βορρά. Αποικίες των Κυκλάδων στο βόρειο Αιγαίο». Η ανεξάντλητη εξερεύνηση στον πλούσιο κόσμο της φαντασίας, σε συνδυασμό με τις προσδοκίες που καλλιεργούνται στην ιδέα μιας καινούργιας αρχής σε ένα νέο τόπο, προβάλλονται τρισδιάστατα στα γλυπτά των εκκολαπτόμενων νέων καλλιτεχνών.
ΜΟΥΣΙΚΗ / ΧΟΡΟΣ
‘Vassilikos: Κολάζ’
Δευτέρα 3 Αυγούστου 2020
MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Ένα μοναδικό μουσικό κολάζ μας υπόσχεται ο Vassilikos στην καλοκαιρινή συναυλία του στο MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, μπροστά από το γλυπτό- πάρκο του Φιλόλαου.

Το Αυγουστιάτικο live θα περιλαμβάνει στο πρόγραμμά του, μέσα από τις ενορχηστρώσεις του Αλέξανδρου Λιβιτσάνου και τη συμμετοχή των πνευστών οργάνων του Ventus Ensemble, ένα κολάζ από την προσωπική του δουλειά, διασκευές των Vintage αλλά και τραγούδια από την εποχή του Raining Pleasure.
Ο Μάριος Φραγκούλης ερμηνεύει σύγχρονους Έλληνες συνθέτες
23 & 24 Αυγ 2020
Μόνη Λαζαριστών - Αύλειος Χώρος 
 
Μια μοναδική βραδιά όπου ο μεγάλος ερμηνευτής συναντά γνωστές μελωδίες σύγχρονων Ελλήνων δημιουργών. Σημαντικά και πολυτραγουδισμένα κομμάτια των Κατσιμίχα, Σαββόπουλου, Οικονόμου, Καραμουρατίδη, Κραουνάκη, Γαλάνη, Καραΐνδρου και άλλων, ερμηνεύονται από την αισθαντική φωνή του Έλληνα λυρικού τραγουδιστή. Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Επταπυργίου 2020.
Ομάδα Dance and the mind: Υπερσυντέλικος
26 Αυγ 2020
Πλατεία Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης
 
Η μεικτή ομάδα Dance and the Mind με τη συνοδεία ζωντανής μουσικής και video mapping, αλληλεπιδρούν μέσα από έντονες εναλλαγές συναισθημάτων δημιουργώντας μια παράσταση που θέλει να φέρει στο παρόν ένα δυνατό βίωμα που χάραξε αιώνια τη μνήμη. Οι δρώντες καταθέτουν τη δική τους στιγμή. Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Καλοκαιριού Θεσσαλονίκης 2020.
27 & 28 Αυγ 2020
Μόνη Λαζαριστών - Αύλειος Χώρος 
 
Ένα μουσικό ταξίδι στα τελευταία 80 χρόνια της ελληνικής μουσικής, μέσα από εμβληματικά τραγούδια μεγάλων Ελλήνων συνθετών, που άφησαν την σφραγίδα τους στη μουσική ιστορία της χώρας, ερμηνευμένα από ένα σύνολο φωνών που αποδεικνύουν ότι οι Μεγάλες Φωνές στην Ελλάδα έχουν μακριά ιστορία και λαμπερό μέλλον. 

Σε συνεργασία με τη Διεύθυνση τουρισμού πολιτισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης, υπό την μπαγκέτα της Αρχιμουσικού Λίζας Ξανθοπούλου και με τις Ελληνίδες ερμηνεύτριες Μαρία Φαραντούρη, η Έλλη Πασπαλά, Εύη Σιαμαντά και Μαρίζα Ρίζου.
Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Επταπυργίου 2020.
 
«Ο Beethoven …αλλιώς»
30 Αυγ 2020
Μόνη Λαζαριστών - Αύλειος Χώρος
 
Στο πλαίσιο του έτους Beethoven, νέα σχήματα της πόλης θα παρουσιάσουν μοντέρνες μεταγραφές σημαντικών έργων του Γερμανού μουσουργού. Ήχοι τζαζ, μπλουζ και ροκ θα φωτίσουν την φιλοσοφία των έργων του Μπετόβεν επικοινωνώντας το σε ένα διαφορετικό, πιο νέο κοινό, σε μια βραδιά που οι ανατροπές και οι εκπλήξεις θα είναι συνεχείς. Συμμετέχει η Μικτή χορωδία Θεσσαλονίκης.
ΘΕΑΤΡΟ
Τη θεατρική παράσταση «Αχ Έρωτα!…» θα παρουσιάσει στο Θέατρο Δάσους στη Θεσσαλονίκη την Δευτέρα 3 Αυγούστου 2020, στο πλαίσιο της θερινής του περιοδείας το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης, βασισμένη σε τέσσερα έργα του διάσημου ποιητή Φ.Γ.Λόρκα. Τα έργα που ενέπνευσαν το «Αχ Έρωτα!…» είναι η τριλογία του «Ματωμένος Γάμος», «Γέρμα» και «Το σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα», μαζί με την λαϊκή κωμωδία «Η Θαυμαστή Μπαλωματού». Τέσσερα έργα ύμνοι στη δύναμη της αγάπης, όπως άλλωστε και ο ποιητικός λόγος του ίδιου του Λόρκα.
«ΓΚΟΛΦΩ» του Σπυρίδωνος Περεσιάδη
5 Αυγ 2020 - 7 Αυγ 2020
Θέατρο Δάσους 
 
Η «Γκόλφω», το αγαπημένο έργο του Σπυρίδωνος Περεσιάδη, έρχεται τον Αύγουστο στο Θέατρο Δάσους για τρεις παραστάσεις, μετά το δυναμικό ξεκίνημα στη Μονή Λαζαριστών. Η καλοκαιρινή παραγωγή  του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος θα παρουσιαστεί, σε σκηνοθεσία -δραματουργική επεξεργασία Χρήστου Παπαδημητρίου, στο Θέατρο Δάσους την  Τετάρτη 5, Πέμπτη 6 &  Παρασκευή 7 Αυγούστου, στις 21.00.
 
Έργο βαθιά ανθρώπινο, η «Γκόλφω» -με μεγάλη διαδρομή και ιστορία πίσω της - παραμένει πάντα επίκαιρη και διαχρονική. Η εξιστόρηση μιας θρυλικής αγάπης και η  ακλόνητη πίστη  της κεντρικής ηρωίδας σε ένα ιδανικό, συγκινεί και μιλάει στις καρδιές όλων με την καθαρότητα και την ποιητικότητά της.
Ο Αλέξανδρος ο Μέγας και Τρανός, αδελφός της γοργόνας. Ο Αλέξανδρος του Αρριανού και ο Αλέξανδρος του Πλούταρχου. Ο Αλέξανδρος στην κορυφή και ο Αλέξανδρος στα βάραθρα. Οι συγγραφείς, βασισμένοι στη λαϊκή «παραμυθία» της «Φυλλάδας του Μεγαλέξανδρου», της θρυλικής ιστορίας του βίου, των άθλων και των ταξιδιών του μεγάλου Μακεδόνα που δημιούργησε η λαϊκή φαντασία αιώνες μετά τον θάνατό του, αλλά και στους ντέντεκτιβ ιστορικούς Αρριανό και Πλούταρχο, δημιουργούν μια συνάντηση με τον πιο γνωστό άγνωστο Οικουμενικό.
«Περιμένοντας τον Γκοντό» του Σάμουελ Μπέκετ
25 Αυγ 2020 - 27 Αυγ 2020
Θέατρο Δάσους
 
Το «Περιμένοντας τον Γκοντό», του Σάμιουελ Μπέκετ, παραμένει συγκλονιστικά επίκαιρο, μέσα στην αφοπλιστική του αλήθεια σχετικά με τη διαχρονική προσπάθεια του ανθρώπου να λύσει το αίνιγμα της ίδιας του της ύπαρξης. Στο έργο ο Βλαδίμηρος και ο Εστραγκόν δύο επιζήσαντες μοναχικοί χαρακτήρες, συναντιούνται στο ίδιο σημείο για άλλη μια φορά. Μετέωροι σε ένα έρημο τοπίο, μιλούν, αστειεύονται, παίζουν , σιωπούν και περιμένουν. Ο Γκοντό υποσχέθηκε πως θα ’ρθεί. Είναι ψευδαίσθηση; Θα κρατήσει την υπόσχεση του και θα δώσει τη λύση; Υπάρχει και δοκιμάζει την πίστη τους;Ή μήπως αδιαφορεί για αυτούς και τους έχει ξεχάσει;
«Τρωάδες» του Ευριπίδη από το ΚΘΒΕ και ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Βέροιας
20 Αυγ 2020 - 19 Σεπτ 2020
Θέατρο Δάσους 
 
Το ΚΘΒΕ θα παρουσιάσει τις «Τρωάδες» του Ευριπίδη, σε συμπαραγωγή με το Κέντρο Πολιτισμού Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Βέροιας, σε σκηνοθεσία Γιάννη Παρασκευόπουλου. Με φόντο την κατεστραμμένη Τροία, οι γυναίκες Τρωαδίτισσες αναμένοντας την ανακοίνωση της τύχης τους, θρηνούν για την άλωση της πόλης. Ανάμεσά τους, παραδομένη στη μοίρα της, η γριά Εκάβη σέρνει το εξασθενημένο σώμα της, σηκώνοντας στις γέρικες πλάτες τα βάρη μιας ζωής, από το ένδοξο παρελθόν στο τραγικό παρόν. Στο ρόλο της Εκάβης η Γιώτα Φέστα.
ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ
Από την Παιδική Σκηνή του Φώτη Σπύρου. Δυο ξένοι ναυαγούν πάνω σε μια στέγη… στη μέση του πουθενά! Καθώς η στάθμη του νερού γύρω τους όλο και ανεβαίνει αναγκάζονται να ξεπεράσουν τις διαφορές τους και μέσα από έντονες συγκρούσεις να συνεργαστούν. Ο ένας μιλάει ελληνικά κι ο άλλος μία ξένη, ακαταλαβίστικη διάλεκτο! Όμως, στον μαγικό χώρο του θεάτρου, όπου όλα είναι εφικτά, οι δυο τους καταφέρνουν, όχι μόνο να συνεννοηθούν αλλά να γίνουν και… φίλοι! 
Δραματουργική σύνθεση με κείμενα που εξιστορούν όλα τα γεγονότα του Τρωικού Πολέμου από την αρχή ως το τέλος του, βασισμένα στα έπη του Τρωικού Κύκλου (Κύπρια Έπη, Ιλιάδα, Αιθιοπίδα, Μικρά Ιλιάδα, Ιλίου Πέρσις, Νόστοι, Οδύσσεια).Η jazz μουσική, τα hip-hop τραγούδια, οι χορογραφίες, η σύγχρονη χιουμοριστική προσέγγιση αλλά και η ανατρεπτική συγκίνηση που συνθέτουν την εικόνα της παράστασης αποτελούν έναν διαφορετικό και ενδιαφέροντα τρόπο γνωριμίας και προσέγγισης των παιδιών με τον Όμηρο αλλά και τα υπόλοιπα έπη του Τρωικού κύκλου. Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Καλοκαιριού Θεσσαλονίκης 2020.
Ο διάδοχος του θρόνου των Αθηνών, Θησέας, αφού έμαθε από την μητέρα του, Αίθρα, για την καταγωγή του, παίρνει κάτω από ένα μεγάλο βράχο τα πέδιλα και το σπαθί που του είχε αφήσει ο πατέρας του, Αιγέας, βασιλιάς των Αθηνών, και ξεκινάει από την Τροιζήνα να πάει στην Αθήνα να τον συναντήσει. Δεν άκουσε όμως τη συμβουλή της μητέρας του να ταξιδέψει με καράβι, προτίμησε να πάει από την ξηρά. Ήθελε να ακολουθήσει ένα πιο δύσκολο και δύσβατο μονοπάτι, ώστε να καθαρίσει τον δρόμο από τους εγκληματίες και τους ληστές που λυμαίνονταν την περιοχή, έχοντας ως πρότυπο τον Ηρακλή και τους άθλους του.
visit our website
Our Facebook
Website
Copyright 2015 | All Rights Reserved

Contact Us:
Τ 2310 551 754
E pr@peebe.gr


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.
 

Το μυστήριο του χρόνου

του Ηρακλή Παπαϊωάννου | τεύχος 77 του ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚέΩΝ ΠόΛΙΣ

Πολιτιστικό Ημερολόγιο | Ιούνιος 2024

Η διαχειριστική ομάδα του Ημερολογίου της Πολιτιστικής Εταιρείας Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος επιλέγει μεταξύ πολιτιστικών δρώμενων, εικαστικών εκθέσεων, θεατρικών και μουσικών εκδηλώσεων και νέων εκδόσεων, και προτείνει…

MATAROA AWARDS 2024

Ανοίγοντας προοπτικές σε νέους δημιουργούς, για ένα «ταξίδι» στον χώρο της τέχνης