NOTEBOOK
Το πρώτο Self Service
ΟΣΑ ΔΕΝ ΛΕΕΙ Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ | του Γιώργου Φυσικόπουλου | τεύχος 80 του ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚέΩΝ ΠόΛΙΣ
– Πρώτοι στη δημιουργία Διεθνούς Εκθέσεως από τον Νικόλαο Γερμανό.
– Πρώτοι στη δημιουργία ραδιοφωνικού σταθμού με το «Ράδιο Τσιγγιρίδη».
– Πρώτοι στη δημιουργία τηλεοπτικού σταθμού με το «Κανάλι 3» από το καρέ των Ρηγόπουλου, Παπαζαχαρίου, Πανέτσου και Βοσνιάκου.
– Πρώτοι στη δημιουργία Παιδικού Θεάτρου από τη Μαίρη Σοΐδου.
– Πρώτοι στη δημιουργία του «Φεστιβάλ Τραγουδιού» από τη ΔΕΘ και την Καλλιτεχνική Μακεδονική Εταιρεία «Τέχνη». Εκεί και ο Άλκης Στέας.
– Πρώτοι στη δημιουργία της «Εβδομάδας Ελληνικού Κινηματογράφου» από μια ιδέα του Παύλου Ζάννα που μετεξελίχθη στο Διεθνές πλέον «Φεστιβάλ Κινηματογράφου».
Έλα μου ντε, όμως, αφού συνδεθήκαμε και με την τότε ΕΟΚ, δεν έπρεπε να «φρεσκαριστούμε» κιόλας; Να σου, λοιπόν, και ο Θανάσης Φλόκας το 1961 με τη δημιουργία του πρώτου Self Service στην Ελλάδα με τα απιστεύτως γλυκά γλυκά του. Την περίφημη «Μαρκησία», τις πραλίνες, τις σοκολάτες, τα σοκολατίνια, τις καραμέλες και τα φρουί γλασέ. Το κυριότερο! Πού αλλού; Στην Τσιμισκή. Με περιστρεφόμενη πόρτα παρακαλώ. Ε, αυτό το μαγαζί λατρεύτηκε όχι μόνον από τη λεγόμενη καλή κοινωνία και τη νεολαία, αλλά από όλους τους μικρότερους, από τους… γέρους. Εκεί και ο Τάκης ο Κανελλόπουλος με τον καφέ και το σημειωματάριό του. Τι άλλοι ηθοποιοί, τι καλλιτέχνες, τι κομψές κυρίες, τι παράγοντες…
Κάθε τόσο μπαινόβγαινε και ο δάσκαλός μου, ο εξπρεσιονιστής ζωγράφος Κώστας Λούστας, και μου έλεγε: «Πάλι εδώ, Γιωργάκη; Μάθε να μη λασπώνεις τα χρώματα. Είδες πώς τα κάνει ο κ. Φλόκας;» Και ήμασταν όλοι τόσο περήφανοι για το μαγαζί αυτό, όχι γιατί ήταν μοντέρνο, αλλά ήταν τόσο ταιριαστό στη «Θεσσαλονικέων Πόλη».