fbpx

logo

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Περιοδικό ARTI: Ένα μικρό Ματαρόα για τους δημιουργούς της Θεσσαλονίκης

21 ΔΕΚ 2017

Το νέο περιοδικό Τέχνης ARTI, που εκδίδει η Πολιτιστική Εταιρεία Επιχειρηματιών Β. Ελλάδος, εγκαινίασε την Πέμπτη 21.12.2017, τη διαδρομή του προς το κοινό με την παρουσίαση του πρώτου τεύχους του σε δημοσιογράφους, αλλά και σε καλλιτέχνες, γκαλερίστες, εκπροσώπους φορέων τέχνης της Θεσσαλονίκης και επιχειρηματίες, στην Αίθουσα «Μανόλης Αναγνωστάκης» του Δημαρχείου Θεσσαλονίκης.

Την εξαμηνιαία δίγλωσση έκδοση (αγγλικά-ελληνικά) που έχει στόχο να αναδείξει το έργο και τις ανησυχίες των νέων δημιουργών και να ενισχύσει το καλλιτεχνικό αποτύπωμα της Θεσσαλονίκης σε διεθνές επίπεδο, παρουσίασαν ο Πρόεδρος της ΠΕΕΒΕ και εκδότης του ARTI, Σταύρος Ανδρεάδης, ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Γιώργος Σκαμπαρδώνης (σύμβουλος έκδοσης) και ο γλύπτης Κώστας Βαρώτσος, ενώ μήνυμα απέστειλε η Διευθύντρια του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Κατερίνα Κοσκινά.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, ο οποίος τόνισε ότι ο πολιτισμός είναι το μεγαλύτερο κεφάλαιο της πόλης, μέσω του οποίου μπορεί να χτιστεί μια νέα συνείδηση για την ίδια και τους πολίτες της και αυτό να αποτελέσει τον αντίποδα στον λαϊκισμό και την ισοπέδωση.

«Η ιδέα που γέννησε το ARTI ήταν ο προβληματισμός για το πώς θα μπορούσε να βρεθεί ένας δρόμος ώστε το πλήθος των νέων δημιουργών του πολιτισμού που δονεί τη Θεσσαλονίκη, μέσα στις σκοτεινές εποχές που ζούμε, να προβληθεί και να γίνει γνωστό έξω από την Ελλάδα… Θελήσαμε να φτιάξουμε ένα καλειδοσκόπιο που θα προβάλλει τι γίνεται σε αυτήν την πόλη, ένα βήμα εξωστρέφειας, ένα επιπλέον εργαλείο για να δείξουμε την καλλιτεχνική της παραγωγή. Ξέρουμε ότι αυτό ίσως είναι φιλόδοξο. Αλλά εμείς το πιστεύουμε και θα το προσπαθήσουμε. Και κάθε βοήθεια στη προσπάθειά μας αυτή είναι ευπρόσδεκτη», είπε ο Σταύρος Ανδρεάδης μιλώντας για το νέο εκδοτικό εγχείρημα.

Στο μήνυμά της η Κατερίνα Κοσκινά χαιρέτισε με ενθουσιασμό την πρωτοβουλία και τόνισε ότι «η έκδοση ενός περιοδικού για την Τέχνη και τον Πολιτισμό είναι σήμερα περισσότερο αναγκαία από ποτέ. Το τέλος της δεκαετίας του ’90 ουσιαστικά σήμανε και την παύση αυτών των περιοδικών σε σταθερή βάση στην χώρα και συνέβαλε στην αποσιώπηση του κριτικού λόγου. Η σημερινή εποχή ωστόσο παρά τα πολλά προβλήματά της, δείχνει ιδιαίτερα δυναμική σε ότι αφορά το χώρο της σύγχρονης έκφρασης».

Ο γλύπτης Κώστας Βαρώτσος χαρακτήρισε το περιοδικό όπλο και εργαλείο από αυτά που οι καλλιτέχνες έχουν ανάγκη τόσο για τον αυτοπροσδιορισμό του πολιτιστικού γίγνεσθαι όσο και για την έναρξη ενός διαλόγου με την διεθνή κοινότητα. Υπογράμμισε επίσης την ανάγκη της συνέργειας επισημαίνοντας ότι τα «σημαντικά πράγματα γίνονται με ομάδες ανθρώπων που βρίσκονται μαζί και αρχίζουν να ονειρεύονται».

Ο Σύμβουλος Έκδοσης του ARTI, συγγραφέας και δημοσιογράφος Γιώργος Σκαμπαρδώνης, υπογράμμισε την ανάγκη της «μεταφοράς» των καλλιτεχνών και της πολιτιστικής διανόησης σε ένα διεθνές περιβάλλον, όπως έκανε το θρυλικό Ματαρόα. «Στην Ελλάδα, μέσα στην δυσμένεια και στην δυστοκία που μας κυνηγά, το ARTI θέλει να είναι ένα μικρό Ματαρόα. Θέλει να είναι μια μικρή κιβωτός, η οποία θα βοηθήσει τον ανθό της νέας δημιουργίας, θα τον προβάλει στο εξωτερικό, θα του δώσει αεροδιάδρομο απογείωσης», είπε.

Την εκδήλωση συντόνισε ο διευθυντής της ΠΕΕΒΕ, Κώστας Μπλιάτκας.

ΑRTI – Περιοδική δίγλωσση Έκδοση (ελληνικά- αγγλικά) | Τεύχος 01 | Νοέμβριος 2017 | Θεσσαλονίκη | http://www.mataroa.gr/ | info@mataroa.gr

Εκδότης: Σταύρος Ανδρεάδης | Σύμβουλος έκδοσης: Γιώργος Σκαμπαρδώνης | Αρχισυνταξία: Γιάννης Κοτσιφός, Στέφανος Τσιτσόπουλος | Art director: Θανάσης Γεωργίου

Ιδιοκτησία: Πολιτιστική Εταιρεία Επιχειρηματιών Β. Ελλάδος

Για το πρώτο τεύχος συνεργάστηκαν οι συντάκτες: Θανάσης Γωγάδης, Εύη Καλλίνη, Γιάννης Κοτσιφός, Χρύσα Νάνου, Τάσος Ρέτζιος, Στέφανος Τσιτσόπουλος.

Φωτογράφοι: Σάκης Γιούμπασης, Αθηνά Λιάσκου, Νώντας Στυλιανίδης

Μετάφραση στα αγγλικά: Άννα Φαμέλλου

Κυκλοφορεί στα κεντρικά βιβλιοπωλεία

Πολιτιστική Εταιρεία Επιχειρηματιών Β. Ελλάδος, Φράγκων 6-8, Τ.Κ 54626, Τ 2310 551 754,
F 2310 551 748

Βραβεία MATAROA | Έκθεση & Βραβεία | Design

Η Πολιτιστική Εταιρεία στο πλαίσιο του καινοτόμου project MATAROA, διευρύνει τους θεματικούς και την υποστήριξη νέων δημιουργών, και θεσμοθετεί σε συνεργασία με το Thessaloniki Design Week (ThessDW2023) νέα βραβεία για το design.

To ΜΑΤΑROA στη 19η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Η Πολιτιστική Εταιρεία παρουσίασε το project MATAROA στο πλαίσιο της 19ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου, βάζοντας πλώρη για νέους ορίζοντες! Βραβευμένοι καλλιτέχνες, δημιουργοί που συμμετέχουν στο project, συνεργάτες και φίλοι παρευρέθηκαν στην παρουσίαση, όπου συζητήθηκαν οι άξονες, οι πρωταρχικές ιδέες, οι εμπειρίες αλλά και οι μελλοντικές πρωτοβουλίες για το περαιτέρω άνοιγμα του MATAROA στην εγχώρια και διεθνή σκηνή. Φωτογραφίες: Μικέλε Τροϊάνι

Ανοιχτή Πρόσκληση | Βραβεία MATAROA | Φωτογραφία

Η Πολιτιστική Εταιρεία, στο πλαίσιο του άξονα δράσης MATAROA, ενώνει τις δυνάμεις της με το MOMus-ΜΦΘ για την ανάδειξη πρωτοεμφανιζόμενων Ελλήνων φωτογράφων!