fbpx

logo

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΗ ΣΚΗΝΗ #10

19-20 Νοεμβρίου @ δημοτικό θέατρο «Άνετον» 

19-20 ΝΟΕΜ 2021

Στο πλαίσιο της υποστήριξης του περιοδικού Εντευκτήριο, ενός από τα ποιοτικότερα λογοτεχνικά περιοδικά της χώρας, η Πολιτιστική Εταιρεία παρουσιάζει τη 10η Λογοτεχνική Σκηνή, που θα πραγματοποιηθεί φέτος στο δημοτικό θέατρο “Άννετον” στις 19 & 20 Νοεμβρίου 2021.


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

 

 

 

Είκοσι πέντε συγγραφείς, έξι μουσικοί και μία χορωδία, καθώς και δύο χορευτικές ομάδες συμμετέχουν στη Λογοτεχνική Σκηνή _10, που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 19 και το Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2021 στο δημοτικό θέατρο «Άνετον» (Παρασκευοπούλου 42 και Κωνσταντινουπόλεως), με ώρα έναρξης 19:30.

Η είσοδος είναι ελεύθερη (δηλαδή δίχως εισιτήριο) αλλά επιτρέπεται μόνον σε άτομα που διαθέτουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης ή αρνητικό rapid test, καθώς και έγγραφο ταυτοποίησης (ταυτότητα ή διαβατήριο ή δίπλωμα οδήγησης). Σε όλη τη διάρκεια της κάθε βραδιάς, είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας.

Η φετινή, δέκατη διοργάνωση της Λογοτεχνικής Σκηνής δίνει το προβάδισμα σε σχετικά νέους ή και νεότατους ποιητές και πεζογράφους, με την πεποίθηση ότι αποτελεί υποχρέωση ενός καλλιτεχνικού θεσμού να υποστηρίζει και να προβάλλει φερέλπιδες συγγραφείς από τη Θεσσαλονίκη και την υπόλοιπη Ελλάδα, οι οποίοι αναζητούν με το έργο τους μία θέση στο λογοτεχνικό στερέωμα.

Στη Λογοτεχνική Σκηνή _10 συμμετέχουν, με φυσική παρουσία ή εξ αποστάσεως, οι συγγραφείς (με αλφαβητική σειρά): Βασίλης Αμανατίδης, Δημήτρης Δημητριάδης, Παναγιώτα Δημοπούλου, Άκης Δήμου, Νάντια Δουλαβέρα, Ελευθερία Θάνογλου, Άννα Θεοφιλίδου, Κώστας Καρεμφύλλης, Μιχάλης Κλεάνθης, Χρήστος Κολτσίδας, Θωμάς Κοροβίνης, Ελένη Κοσμά, Ελισάβετ Λαμπροπούλου, Παντελής Μπουκάλας, Γεωργιάννα Νταλάρα, Κατερίνα Παναγιωτοπούλου, Μαρία Παπαδάκη, Άκης Παραφέλας, Γιώργος Σαράτσης, Γιαν Χένρικ Σβαν και Μαργαρίτα Μέλμπεργκ, Δανάη Σιώζιου (με την εικαστικό και περφόρμερ Γρηγορία Βρυττιά), Μαρία Στασινοπούλου, Καίτη Στεφανάκη, Τέλλος Φίλης και Γιώργος Χιώτης.

Eπιπλέον, ο Γιώργος Σαράτσης παρουσιάζει μικρό αφιέρωμα στον ποιητή Γιώργο Σαραντάρη (1908-1941), που επιμελήθηκε ο ίδιος. Ο Σαραντάρης υπήρξε από τους πρώτους ανανεωτές Έλληνες ποιητές του Μεσοπολέμου και επίσης από τους πρώτους εισηγητές του υπαρξισμού στη χώρα μας.

Ακόμη, οι ομάδες χορού Under Construction Project και Modarts παρουσιάζουν τις περφόρμανς «Τι έκανες σήμερα, χρυσή μου;» και «Left Behind, 1 & 2» αντιστοίχως.

Το πρόγραμμα της Λογοτεχνικής Σκηνής _10 ολοκληρώνουν η Χορωδία «Γιάννης Μάντακας» του ΑΠΘ (με τέσσερις συνθέσεις του Μίκη Θεοδωράκη), και οι ερμηνευτές – μουσικοί Βούλα Σαββίδη, Δημήτρης Νικολούδης (φωνή) και Σάκης Λάιος (πιάνο),  Πέτρος Σατραζάνης (φωνή και πιάνο), Μιχάλης και Παντελής Καλογεράκης (φωνή και κιθάρα).

Λίγα λόγια για τη Λογοτεχνική Σκηνή

Η Λογοτεχνική Σκηνή δημιουργήθηκε το 2012, ύστερα από πρόταση του Γιώργου Κορδομενίδη, στο πλαίσιο του φεστιβάλ «Παρά θίν’ αλός» του Δήμου Καλαμαριάς, και πραγματοποιήθηκε επί τρεις χρονιές (μέχρι το 2014) σε αυτό το οργανωτικό πλαίσιο.

Από το 2015, τη διοργάνωση ανέλαβε αυτοτελώς το περιοδικό «Εντευκτήριο» και την υλοποιεί σε συνεργασία με τον Δήμο Θεσσαλονίκης και με την Πολιτιστική Εταιρεία Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος (ΠΕΕΒΕ). Μέγας χορηγός της φετινής διοργάνωσης είναι το Ίδρυμα Θεοφανώ. Χορηγοί η ΠΕΕΒΕ και η ΕΥΑΘ.

Τη Λογοτεχνική Σκηνή διευθύνει ο Γιώργος Κορδομενίδης, υπεύθυνος για όλες τις δράσεις του Εντευκτηρίου (περιοδικό | εκδόσεις | εκδηλώσεις).

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΔΩ

ΕΝΤΕΥΚΤΗΡΙΟ
Η Πολιτιστική Εταιρεία ανέλαβε το 2020 την ευθύνη της στήριξης του περιοδικού Εντευκτήριο, ενός από τα ποιοτικότερα λογοτεχνικά περιοδικά της χώρας, σύμβολο της πολιτιστικής παρακαταθήκης της πόλης, και κομμάτι της λογοτεχνικής ιστορίας της.

‘Εκθεση & Βραβεία MATAROA | Εικαστικές Τέχνες

Η Πολιτιστική Εταιρεία και η 7η Art Thessaloniki – International Contemporary Art Fair, με στόχο την καλλιτεχνική προώθηση νέων δημιουργών και την ανάδειξή τους στο καλλιτεχνικό δυναμικό της χώρας, διοργανώνουν την τρίτη θεματική έκθεση και αντίστοιχο βραβείο νέων καλλιτεχνών με τίτλο ‘MATAROA’.

Παρουσίαση του λευκώματος «Αιώνια Θεσσαλονίκη»

Η Πολιτιστική Εταιρεία Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος και ο Εκδοτικός Οίκος University Studio Press σας προσκαλούν στην εκδήλωση του φωτογραφικού λευκώματος με τίτλο Αιώνια Θεσσαλονίκη / Eternal Thessaloniki.