ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΤΗΝ ΠΟΛΗ

Μία πρόταση παρεμβάσεων και συνολικής αισθητικής αναβάθμισης στον άξονα της Νέας Παραλίας

Ανάμεσα στους στόχους της Πολιτιστικής Εταιρείας είναι να αποτελεί μια πλατφόρμα διαλόγου, ιδεών και δράσεων για την ποιότητα ζωής στην καθημερινότητα της πόλης. Με αυτό το σκεπτικό, αναλαμβάνει την πρωτοβουλία για μια σειρά ουσιαστικών και δημιουργικών παρεμβάσεων στον δημόσιο χώρο της Νέας Παραλίας.

Καθώς ο άξονας του θαλάσσιου μετώπου της Θεσσαλονίκης αποτελεί ένα σημείο αναφοράς της πόλης, η Πολιτιστική Εταιρεία προχωρά σε ενέργειες για την αισθητική αναβάθμιση σε αυτό το τοπόσημο, μοναδικό στοιχείο της Θεσσαλονίκης, έναν χώρο ιδιαίτερα αγαπητό τόσο στους πολίτες της όσο και στους επισκέπτες. Ταυτόχρονα αναδεικνύει μια άλλη διάσταση της τέχνης στον δημόσιο χώρο, παρουσιάζοντας νέους δημιουργούς της Street Art.

Οι άξονες της συγκεκριμένης δράσης είναι οι εξής:

Α) απομάκρυνση της οπτικής ρύπανσης (άναρχα graffiti) στο μήκος της Νέας Παραλίας, σε συνεργασία και με την υποστήριξη της εταιρείας Kaercher

Β) επισκευή και συντήρηση σε όλα τα παγκάκια από τον Λευκό Πύργο έως τον Κήπο των Γλυπτών, μια σημαντική προσφορά της Ν. ΓΛΕΟΥΔΗΣ ΚΑΒΕΞ Α.Ε.

Γ) πρωτοπόρα δράση Street Art Contest με υπαίθρια παρουσίαση έργων τέχνης, που θα παραμένουν στον χώρο για ένα χρόνο και θα ανανεώνονται ετησίως, με την υποστήριξη του Γιώργου και της Ζωής Παπαγεωργίου και της FRIGO STAHL A.E.

 

Δ) διαμόρφωση του αντλιοστασίου της Νέας Παραλίας σε έργο τέχνης, με τη συμμετοχή του διακεκριμένου street artist και μέλος της επιτροπής αξιολόγησης, Apset.

Περισσότερες πληροφορίες για τη δράση Street Art Contest δείτε ΕΔΩ

Το σύνολο των παραπάνω παρεμβάσεων στη Νέα Παραλία, φιλοδοξεί να αποτελέσει μια γιορτή για τον δημόσιο χώρο της Νέας Παραλίας. Στόχος είναι η υλοποίηση των δράσεων αυτών να γίνει τον μήνα Σεπτέμβριο, με την ενεργή συμμετοχή και υποστήριξη του Δήμου Θεσσαλονίκης.


Σε κοινή συνέντευξη τύπου που δόθηκε από τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης, κ. Στέλιο Αγγελούδη και τον Πρόεδρο της Πολιτιστικής Εταιρείας, κ. Σταύρο Ανδρεάδη, ο Δήμαρχος ευχαρίστησε την Πολιτιστική Εταιρείας και τα Μέλη της για τη σημαντική αυτή πρωτοβουλία και επισήμανε πως «μόνο μέσα από την κινητοποίηση όλων των δημιουργικών δυνάμεων του τόπου, των ενεργών πολιτών, με συμπράξεις και συνεργασίες, θα κερδίσουμε μια πιο καθαρή, πιο όμορφη, πιο λειτουργική και πιο φιλική Θεσσαλονίκη».

Από την πλευρά του ο κ. Ανδρεάδης τόνισε πως οι συγκεκριμένες πρωτοβουλίες ανήκουν σε μια ομάδα πολιτών, των Μελών της Πολιτιστικής Εταιρείας, οι οποίοι «έχουν συστρατευτεί στη λογική του αδρανούς πολίτη, αυτός που είναι έτοιμος να κριτικάρει τους τοπικούς άρχοντες γιατί δεν κάνουν τη δουλειά τους».

Στιγμιότυπα από την απο κοινού συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν ο κύριος Σ. Ανδρεάδης, πρόεδρος της Πολιτιστικής Εταιρείας με τον κύριο Σ. Αγγελούδη