ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΜΠΟΣΙΟ
11ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Νέοι Ορίζοντες στην Τεχνητή Νοημοσύνη
Μπροστά στον κόσμο της Τεχνητής Νοημοσύνης: ένα άγνωστο μέλλον που είναι ήδη παρόν
Το 11ο Διεθνές Συμπόσιο Θεσσαλονίκης, μπαίνοντας στην 2η δεκαετία της πορείας του, ξεκίνησε με ιδιαίτερα μεγάλη συμμετοχή και με τον χαιρετισμό του Προέδρου της Πολιτιστικής Εταιρείας, κου Σταύρου Ανδρεάδη.
Στο καλωσόρισμά του προς το κοινό, τόνισε τον στόχο του θεσμού του Συμποσίου να αποτελεί πάντα ανοίγει «ένα παράθυρο στον κόσμο», αυτή τη φορά σε μια θεματική «εξαιρετικά επίκαιρη και επιτακτικά συνδεδεμένη με την καθημερινότητά μας: την Τεχνητή Νοημοσύνη. Μια εξέλιξη που τρέχει ήδη με ιλιγγιώδεις ρυθμούς και φαίνεται πώς θα είναι αυτή που θα χαρακτηρίσει τον 21ο αιώνα». Με μια ιστορική ανάδρομή στις τεχνολογικές εξελίξεις που χαρακτήρισαν τον προηγούμενο αιώνα, όπως το αεροπλάνο, ο υπολογιστής, το διαδίκτυο, και το κινητό τηλέφωνο, ο κος Ανδρεάδης επεσήμανε ότι η εξέλιξη στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης δείχνει να προβληματίζει περισσότερο για τις προοπτικές και τους κινδύνους μιας νέας πραγματικότητας: «γιατί αφορά σε κάτι που σχετίζεται με τη Νοημοσύνη, έννοια απόλυτα και αποκλειστικά συνδεδεμένη μέχρι σήμερα με την ανθρώπινη φύση».
Μια εισαγωγή στην Τεχνητή Νοημοσύνη: Τι πρέπει όλοι να γνωρίζουμε;
Το πρώτο πάνελ ήταν αφιερωμένο στην σφαιρική κατανόηση του πεδίου της τεχνητής νοημοσύνης, με ομιλητές από την επιχειρηματική και ακαδημαϊκή κοινότητα. Με συντονιστή τον Διευθυντή του Ιδρύματος Konrad Adenauer, Marian Wendt, η Ελληνοαμερικανίδα ΑΙ Product Lead της Meta, μητρικής εταιρείας της Facebook, Μarily Nika, έδωσε το στίγμα γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη, τα πλαίσια εφαρμογής της στην καθημερινότητα των πολιτών και την σημασία της Ηθικής γύρω από την χρήση της. Απαντώντας σε σχετικη ερώτηση η ιδια ανεφερε οτι «Η Τεχνητή Νοημοσύνη δεν θα μας πάρει τη δουλειά αλλά θα την ενισχύσει». Ο Δημήτρης Κουκιάδης, Επίκουρος Καθηγητής της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, ανέλυσε το νομικό πλαίσιο γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη, φέρνοντας στο επίκεντρο προκλήσεις που αντιμετωπίζει η νομική κοινότητα στην θεσμοθέτηση πλαισίου, τονίζοντας πως «κυρίως θέλουμε μία ανθρωποκεντρική Τεχνητή Νοημοσύνη, θέλουμε ο άνθρωπος να είναι αυτός που παίρνει την τελική απόφαση». Με διαδικτυακή σύνδεση, ο Thomas Jarzombek, μέλος της Επιτροπής Εκπαίδευσης, Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης και της Επιτροπής Ψηφιακής Διακυβέρνησης της Bundestag, αναφέρθηκε στις ΗΠΑ και την Κίνα ως επικρατέστερους «παίκτες» στο πεδίο της τεχνητής νοημοσύνης, αφήνοντας χώρο για προβληματισμό σχετικά με την θέση της Ευρώπης στον παγκόσμιο χάρτη.
Κοινωνικές, Πολιτικές και Οικονομικές Συνέπειες της Τεχνητής Νοημοσύνης
Το δεύτερο πάνελ, με συντονίστρια την Καθηγήτρια Συγκριτικής Πολιτικής στο Τμήμα Διακρατικής Διακυβέρνησης στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο της Φλωρεντίας, Kristin Fabbe, άνοιξε με τις τοποθετήσεις του ο Regional Manager Director Government Affairs της Microsoft, Τηλέμαχος Μωραΐτης, υπογραμμίζοντας την αναγκαιότητα προσαρμογής στις τεχνολογικές εξελίξεις, αναφερόμενος μάλιστα στην πρωτοβουλία της Microsoft να επιταχύνει τον ψηφιακό μετασχηματισμό στο Δημόσιο και στις επιχειρήσεις, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να αποκτήσουν πρόσβαση σε τοπικές υπηρεσίες cloud και παρέχοντας ψηφιακή εκπαίδευση σε 100.000 πολίτες. Με το βλέμμα στραμμένο στην Ευρώπη ο Σύμβουλος Ευρωπαϊκής Πολιτικής στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων Τεχνολογίας, Γιώργος Βέρδης ανέφερε πως σήμερα μόνο 8% των εταιρειών στην Ευρώπη χρησιμοποιούν Τεχνητή Νοημοσύνη και πρέπει να φτάσουμε στο 75% μέσα στα επόμενα επτά χρόνια», τονίζοντας την αναγκαιότητα του διαμοιρασμού της πληροφορίας. Για τις εξελίξεις σε Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική μίλησε ο Marco Vogele, Υπεύθυνος της IBM στις περιοχές αυτές, αναφερόμενος στην αναγκαιότητα σύμπραξης του ιδιωτικού τομέα, με το πανεπιστήμιο και το κράτος. «Ναι ο κόσμος θα χάσει δουλειές αλλά θα δημιουργηθούν νέοι ρόλοι. Όμως όλοι πρέπει να είμαστε εκεί για τις ακολουθήσουμε». Τέλος, η Policy Leader Fellow στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο της Φλωρεντίας, Shamira Ahmed, μοιράστηκε τη δική της εμπειρία σχετικά με την εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης στην Αφρική, στεκούμενη στις ανισότητες εξέλιξης και ανέλιξης και στην σημασία της δημοκρατικής εφαρμογής των εργαλείων που έχουμε στα χέρια μας.
Τεχνητή Νοημοσύνη και Εθνική Στρατηγική
Η τελευταία θεματική ήταν αφιερωμένη στην εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης στο ελληνικό οικοσύστημα και δη στις εθνικές στρατηγικές. Την πρώτη τοποθέτηση εγκαινίασε ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, προαναγγέλλοντας μάλιστα την επίσημη παρουσίαση την ερχόμενη εβδομάδα του Ψηφιακού Βοηθού, του πρώτου προγράμματος Τεχνητής Νοημοσύνης για τη Δημόσια Διοίκηση. Αναφέρθηκε στην πρόσφατη δημιουργία επιτροπής από μεριάς της κυβέρνησης που αφορά σε θέματα τεχνητής νοημοσύνης, τονίζοντας πως το 11% των κορυφαίων προγραμματιστών τεχνητής νοημοσύνης έχουν αποφοιτήσει από ελληνικά πανεπιστήμια, αναδεικνύοντας έτσι την αναγκαιότητα δημιουργίας πλαισίου στήριξής τους. Σε συμφωνία με την τοποθέτηση του κ. Παπαστεργίου, η Άννα Διαμαντοπούλου, Πρόεδρος του Δικτύου για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη, πρώην Ευρωπαία Επίτροπος για την Απασχόληση, τις Κοινωνικές Υποθέσεις και τις Ίσες Ευκαιρίες, αναφέρθηκε στον Δείκτης Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας -DESI, ο οποίος κατατάσσει την Ελλάδα στην τρίτη θέση από το τέλος για τρία συναπτά έτη. Η συζήτηση κινήθηκε γύρω από την αναγκαιότητα της άμεσης δράσης στον τομέα αυτό με την κα. Διαμαντοπούλου να επισημαίνει πως «Η λέξη κλειδί πριν πάμε στη ρύθμιση είναι στην εκπαίδευση». Το πάνελ συντόνισε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου και Καθηγητής Δημοσίων Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Δημήτρης Καιρίδης.
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την επίσημη ιστοσελίδα του Συμποσίου www.thessalonikisymposium.org.